Aktiebörsen och riskaptiten har under sommaren varit stabil trots dålig statistik från Nordamerika. Det som slutligen fick bägaren att rinna över var Feds uttalanden om svagheter i återhämtningen. När allt hade fått fäste började börserna att dyka och mönstret med förstärkt dollar på bekostnad av euron att återupprepa sig. Det kan tyckas motsägelsefullt att dollarn stärks på dålig amerikansk statistik. Det finns i huvudsak två förklaringar till det;
1. Marknaden är alltid framåtblickande, Europa följer historiskt Nordamerika med en viss eftersläpning. Dåliga tider i USA betyder alltså dåliga tider i Europa i framtiden. Vi vet hur dåligt det är i USA men inte hur dåligt det kommer att bli i Europa.
2. USA är världens största enhetliga ekonomi. Vad som händer i Eurozonen vid en double-dip är betydligt mer svåranalyserat.
Hur positionerar sig de små valutahandlarna nu? Oanda redovisar öppet stopp/loss orders vilket kan användas för att identifiera viktiga stöd och motståndsnivåer för olika valutor. Tekniska indikatorer har ett begränsat värde men stöd och motståndsnivåer följs av alla aktörer på valutamarknaden.